Nyt molekyle kan efterligne effekten af faste og træning

Nyt molekyle kan efterligne effekten af faste og træning

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet et molekyle, der kan imitere de sundhedsmæssige fordele ved faste og regelmæssig intens motion ved at øge niveauerne af laktat og ketonstoffer i blodet. Molekylets effekt har vist lovende resultater i dyreforsøg og det kan potentielt revolutionere måden, vi opnår fysisk sundhed på. 

Det er velkendt, at regelmæssig træning og periodisk faste har en række positive indvirkninger på kroppen. Hjertet styrkes, og fedtniveauet i blodet påvirkes gunstigt, når vi motionerer og springer måltider over. Forklaringen ligger i kroppens naturlige reaktion, hvor stigende niveauer af laktat (mælkesyre) og ketonstoffer fungerer som effektivt brændstof for cellerne, som igen gavner kroppens organer.Nu har en gruppe af kemi-, metabolisme- og diabetesforskere fra Aarhus Universitet skabt et molekyle, der kan fremkalde samme effekt, uden fysisk anstrengelse eller faste.Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Vi har udviklet et molekyle, der kan imitere kroppens naturlige respons på intens træning og faste. I praksis bringer molekylet kroppen i en metabolisk tilstand, der svarer til at løbe 10 kilometer i højt tempo på tom mave,” beskriver professor Thomas Poulsen fra Institut for Kemi ved Aarhus Universitet. Han er en af de ledende forskere bag studiet.

“Når laktat- og ketonniveauet i blodet stiger, øges produktionen af et appetitundertrykkende hormon, og niveauet af frie fedtsyrer reduceres i blodet. Det har en række sundhedsmæssige fordele, fx bidrager det til at mindske risikoen for at udvikle metabolisk syndrom”.

Ifølge professoren er det ikke muligt at opnå samme effekt gennem kost alene, da laktat og ketonstoffer, selvom de forekommer naturligt, ikke kan indtages i de nødvendige mængder uden uønskede biprodukter som syre og salt. Det er her, det nye molekyle, kaldet LaKe, kommer ind i billedet.

Udviklingen af LaKe er et resultat af et flere år langt forskningssamarbejde mellem Thomas Poulsen, Mogens Johannsen, professor ved Institut for Retsmedicin, og Niels Møller, professor og overlæge ved Institut for Klinisk Medicin og Steno Diabetes Center Aarhus.

Alle tre har forsket i metabolisme fra forskellige vinkler og vidste fra deres egne og andres studier, at laktat og ketonstoffer har gavnlige effekter. Det tog dem tre år at lave den kemiske fusion af laktat og keton, uden de skadelige ’medpassagerer’ i form af salt og syre.

”På sin vis er vi ikke overraskede over effekten, da vi sætter kendte stoffer sammen. Nyskabelsen er, at vi nu har skabt et molekyle, som tillader, at vi kunstigt styrer mængderne af laktat og ketonstof på en sikker måde”, siger Thomas Poulsen.

Molekylet er indtil videre blevet testet på rotter, og de første kliniske forsøg på mennesker er nu i gang på Aarhus Universitetshospital. Ifølge Thomas Poulsen forventes forsøgene at bane vejen for, at molekylet kan blive et avanceret kosttilskud. Det vil især kunne hjælpe personer, som ikke har mulighed for at følge en streng trænings- og kostplan.

Share