Den danske film Vogter får premiere i fængsel

Den danske film Vogter får premiere i fængsel

Der er tale om et nybrud i dansk filmlancering, når den Berlin-nominerede danske film Vogter får forpremiere i det nu lukkede Vridsløselille fængsel – præcis der hvor den er optaget. Og det er ikke en lukket fest, for alle kan nemlig komme med, da billetter er i frit salg.

Det bliver en helhedsoplevelse, hvor publikum føres ind i filmens univers gennem de gange, hvor filmen er optaget, og ender udenfor i den historiske fængselsgård, hvor filmen vises. Blot få meter fra det sted hvor en gummiged i 1995 bragede igennem muren og iværksatte en historisk fangeflugt.

Vogter er instrueret af Gustav Möller, som er tilbage med sin første spillefilm siden den Oscar-shortlistede Robert- og Sundance-vinder Den skyldige. På rollelisten findes Sidse Babett Knudsen, Dar Salim, Jacob Lohmann, og ikke mindst Sebastian Bull, som er kendt fra blandt andet Gidseltagningen, Limboland og senest Vild med dans.

I Vogter møder vi den idealistiske fængselsbetjent Eva, der anbringes i sit livs dilemma, da hendes søns morder anbringes i det fængsel, hvor hun arbejder. Uden at afsløre sin hemmelighed beder Eva om at blive flyttet til den unge mands afdeling – den hårdeste og mest voldelige i fængslet.

Porten Vridsløse
Aftenen arrangeres af Moving PictureHaus og Porten Vridsløse. Arrangementet er støttet af Albertslund Kommune. Moving PictureHaus er en frivillig forening startet af fire tidligere CPH PIX-medarbejdere, med det formål at vise film ”on location” og skabe anderledes filmoplevelser.
Porten er Albertslunds nye kulturelle samlingspunkt i hjertet af det tidligere Vridsløselille Statsfængsel, hvor små og store oplevelser skabes af kunstnere, iværksættere og ildsjæle med noget på hjerte.

Talsmand for Moving PictureHaus, Lars B. Frahm, glæder sig til at give publikum en ekstraordinær filmoplevelse: ”Det er noget helt exceptionelt at vi kan lave en forpremiere på en ny dansk film, lige der hvor den er optaget. Med kapacitet til 1.000 publikummer kan det blive en fantastisk start på filmens biografliv.” Lars B. Frahm ser også gode fremtidsperspektiver i den nye lanceringsform: “Det er fantastisk at se film i biografen, men når man viser en film et sted der passer til filmens univers, så giver det en helt anden oplevelse for publikum. Mig bekendt er dette første gang at en dansk film får forpremiere udenfor de almindelige biografer. Vi håber publikum vil tage godt imod det, så det kan inspirere andre distributører og producenter til at tænke alternativt i lanceringen af nye film.”  

Også kulturansvarlig for Porten Nicklas Smedegaard ser frem til Vridsløses Open Air 2024: ”At vi sideløbende med en ambitiøs bydelsudvikling af Vridsløse har mulighed for at facilitere udendørs storskærmsvisning i det lukkede fængsel er sindssygt værdiskabende for det tidlige byliv her i Porten. Sidste år blev ‘Vogter’ indspillet bag murene og i år kan vi så invitere publikum ind bag porten, til en en forpremiere i de historiske rammer. Med et filmarrangement som dette understøtter det vores vision om at gå fra et lukket fængsel til en åben bydel med kultur og fællesskab i højsædet.”

Vogter vises fredag den 6.september kl. 19.30. Billetter koster 85 kr. og kan købes via Portens website.

Vogter kan ses i biografer landet over fra 12. september.

Share