Danske virksomheder risikerer ”unødvendigt dyrt selvmål” i forbindelse med køb af hardware

Danske virksomheder risikerer ”unødvendigt dyrt selvmål” i forbindelse med køb af hardware

Skal medarbejderne have lov til at vælge, hvilken hardware virksomheden stiller til rådighed for dem? Ifølge en nordisk IT-undersøgelse er danske virksomheder temmelig uafklarede.

De fleste virksomheder inddrager brugerne på et eller andet plan, før de afgiver store ordrer på virksomhedens hardware. Men en nordisk IT-undersøgelse foretaget af analysebureauet YouGov på vegne af Panasonic Toughbook viser, at 8 procent af de danske virksomheder “slet ikke” inddrager deres medarbejdere i dette spørgsmål.

Langt de fleste respondenter svarer dog, at de faktisk inddrager brugerne, 49 procent af dem endda “i høj grad”.

Ifølge Stefan Lindau, nordisk landechef for Panasonic Toughbook, spiller personlige præferencer en vigtig rolle, når det gælder brugen af computere og tablets. Hvis der slet ikke tages hensyn til medarbejdernes personlige præferencer, har enhederne en tendens til at blive udskiftet i løbet af kort tid, hvilket bidrager til det globale problem med elektronisk affald.

“Hvis nøglemedarbejdere ikke er tilfredse med de enheder, de får stillet til rådighed, lykkes de som regel med at få dem udskiftet med nogle andre. Virksomhederne har et ansvar for at få computere og tablets til at holde så længe som muligt, og derfor kan det nemt ende med at blive unødigt dyrt og et selvmål i forhold til bæredygtighed, hvis man slet ikke involverer brugerne,” siger han.

Stefan Lindau indrømmer dog også, at hardwareindkøb kan være kompliceret, i den forstand at det i nogle tilfælde ikke vil give mening at involvere brugerne indgående. Han nævner redningstjenester som et eksempel på brugere, der har brug for enheder, der er skræddersyet til jobbet – selv om de personligt ville foretrække noget andet.

“Hvis man alene lader brugerne bestemme, kan de ende med at vælge de forkerte produkter, da vi alle har en tendens til at vælge produkter, som vi allerede kender og er fortrolige med. Mange medarbejdere har for eksempel brug for en robust enhed for at kunne udføre deres arbejde bedst muligt. Især når det drejer sig om redningspersonale i brandvæsen, ambulancetjenester og politistyrker. Desværre findes der ikke en universalløsning på dette område, hvilket forskellene i undersøgelsens resultater illustrerer glimrende,” siger han.

Den nordiske undersøgelse viser også, at 38 procent af de danske virksomheder udskifter computere og tablets inden for 3 år, selv om de fleste eksperter er enige om, at moderne computere og tablets bør kunne holde i mindst 5 år.

Panasonic står bag produktserien Toughbook, som består af robuste computere og tablets, der kan modstå rystelser, vand- og støvpåvirkninger samt at blive tabt fra stor højde. Produkterne bruges af f.eks. serviceteknikere, lagerarbejdere, redningstjenester, militæret og byggebranchen og har lang holdbarhed.

Danske respondenter svarer følgende på spørgsmålet ”I hvilken grad spørger/inddrager din virksomhed slutbrugerne af virksomhedens computere og tablets, inden købet foretages?”

Slet ikke8 procent
I nogen grad40 procent
I høj grad49 procent
Ved ikke2 procent
Share