I 2025 præsenterer Rundetaarn fem særudstillinger i udstillingsrummet Bibliotekssalen. Årets program udforsker historie og videnskab gennem så forskellige genrer som astrofotografi, genfortolkninger af historiske runesten, klimakunst og krystalliserede aminosyrer.
Rundetaarn har en lang tradition for udstillinger i Bibliotekssalen. Dette års udstillere er valgt ved et Open Call, og bag udvælgelsen står Rundetaarns bestyrelse, direktør Jeanette Bursche og program- og udstillingschef Ditte Marie Lund. Med afsæt i historien, klimakrisen og menneskets fascination af Universet undersøger årets udstillingsprogram alt fra det store kosmos til mikroskopiske strukturer.
“I 2025 åbner vi året med en stjernespækket astrofestival og fotoudstilling efterfulgt af fire særudstillinger, som formidler eller leverer kunstneriske fortolkninger af Rundetaarns fundament af astronomi, viden og historie. Årets program præsenterer udstillinger, der rækker ud i Universet, tilbage i fortiden og er relevante for nutiden og vores liv på jorden”, udtaler Jeanette Bursche.
Rundetaarns udstillingsprogram 2025:
07.02. – 21.03.
Fotoudstilling og festival: KOSMOS
Med kikkert og kamera har astrofotograf Jakob Arthur Andersen brugt utallige timer på at fange vores fantastiske univers, solsystem og nattens landskaber. Astrofotografi kræver tålmodighed og præcision, da processen ikke alene afhænger af teknik, men også himlens klarhed og vejrets luner. Det danske klima præsenterer ofte en udfordring, og Jakob Arthur Andersens fotografier skabes derfor ofte over flere nætter, da billederne kræver lang eksponeringstid og sammensættes af flere individuelle optagelser, som forstærker hinanden i en fusion af videnskab og kunst.
Fotoudstillingen i Bibliotekssalen viser Jakob Arthur Andersens bedste billeder og er en central del af Rundetaarns astrofestival KOSMOS, der finder sted i samme periode.
Jakob Arthur Andersen er selvlært astrofotograf og foredragsholder. Han har vundet adskillige priser, herunder førstepladsen i den prestigefyldte fotokonkurrence International Photography Awards.
04.04. – 09.06.
Gruppeudstilling: TID*MULD*STJERNE
Udstillingen tager udgangspunkt i erkendelsen af, at vi tilhører verden, frem for at verden tilhører os. Klimakrisen ses her som en dyb æstetisk krise, udløst af den planetforandrende kraft, som den industrielle revolution har sat i bevægelse.
Otte samtidskunstnere udforsker, hvordan kunsten kan styrke vores sansning og respekt for alt levende på planeten. Værkerne spænder fra skildringer af muldens mikrokosmos til radikal botanik, terraforming, techno-fossiler og dystopisk sci-fi.
Tiden udspændes fra den biologiske og historiske tid over jordens geologiske lag til Universets æoner – en svimlende rejse, som forbindes til Rundetaarns lange historie som astronomisk observatorium og vindue til verdensrummets mysterier.
Deltagende kunstnere: Jeanette Land Schou, Nina Maria Kleivan, Karen Gabel Madsen, Bodil Brems, Henriette C. Hansen, Vicky Steptoe, Pernelle Maegaard og Nanna Gro Henningsen.
20.06. – 24.08.
Gruppeudstilling: De Tabte Runesten
Midt i 1600-tallet sendte Frederik III, på foranledning af oldtidsforskeren Ole Worm, bud efter runesten fra alle rigets egne. Runestenene, Danmarks ældste litteratur, skulle samles ved foden af Rundetaarn – måske fordi de skulle være tæt på bøgerne i Universitetsbiblioteket i Rundetaarns Bibliotekssal.Omkring 12 runesten nåede til hovedstaden, hvor ni af dem gik tabt i Københavns store brand i 1728.
Nu har ni samtidskunstnere fået til opgave at fortolke de tabte runesten. Resultatet bliver en udstilling, der forener samtidskunst, forskning og kulturhistorie, giver runestenene en ny stemme og repræsenterer deres ni tabte fortællinger.
Bag udstillingen står kuratorgruppen Kaellingstenen bestående af Ida Hørlyck, Nina Fjordbak Nielsen og Emma Raun.
Deltagende kunstnere: Camilla Brogaard, Frida Retz, Georg Jagunov, Ida Kvetny, Kristoffer Ørum, Louis André Jørgensen, Louise Vind Nielsen, Olivia Rode Hvass og Sidsel Bonde.
05.09. – 05.11.
Gruppeudstilling: Skyggearkivet
I udstillingen iscenesættes Rundetaarns Bibliotekssal som ni individuelle fortællinger, der kredser om at danne sine egne historier om det glemte, det uforudsete og det skyggeløse.
Det sker med både politiske, astrofysiske og universelle problematikker som et billedkunstnerisk udgangspunkt for at sige noget om det, der endnu ikke er fortalt og dermed heller ikke arkiveret – endnu.
Udstillingen er kurateret af Marie Bancks, Stine Ljungdalh og Tomas Lagermand Lundme.
Deltagende kunstnere: Al Masson, Barbara Amalie Skovmand Thomsen, Honey Biba Beckerlee, Kristoffer Ørum, Marie Bancks, Pulsk Ravn, Stine Ljungdalh, Sonja Strange og Tomas Lagermand Lundme.
14.11. – 04.01.
Claus Spangsberg – Crystalline Memories of Deep Time
Hvad er de ældste materialer, vi kender til? Udstillingen udforsker tiden før Jordens dannelse og frem til de tidligste spor efter liv. Rejsen begynder før solsystemets dannelse, hvor stjernestøv fra døde stjerner samlede sig i klumper, der senere er faldet ned på Jorden som meteoritter. I Crystalline Memories of Deep Time undersøges forskellige meteoritter og komponenter fra ursuppens biokemiske processer. Materialer som svovl, DNA og aminosyrer bearbejdes i billeder og specialbyggede skærme. Udstillingen udforsker også LUCA (Last Universal Common Ancestor) – idéen om en encellet organisme som den sidste fælles forfader – gennem tre milliarder år gamle fossile strukturer, som vidner om livets tidligste udvikling og om, at alt liv er forbundet gennem dybe tider.
Kunstner Claus Spangsberg skaber fascinerende billeder i spændingsfeltet mellem kunst og videnskab. De seneste år har han specialiseret sig i mikroskopi og krystallisering, og danner billeder med kemiske stoffer, DNA og aminosyrer.