Børsens brand på Københavns Museum – se spiret

Børsens brand på Københavns Museum – se spiret

16. april ødelagde en voldsom brand en stor del af på Børsen-bygningen i København inklusive det ikoniske spir. Det oprindelige spir fra 1625 blev i 1775-77 erstattet med en ny konstruktion og herpå blev der sat tre forgyldte kugler og kroner. Den øverste del blev fundet i ruinerne og skal op igen, når Børsen over de kommende år bliver genopført. Den øverste del af spiret bærer præg af brandens varmegrader, men er ellers forbløffende intakt. Frem til nytår kan du se den i Københavns Museums permanente udstillinger i rummet, der har fået navn efter Børsen.

 I september sætter Københavns Museum spot på Børsbygningens historie og på sporene fra den voldsomme brand, der ramte det ikoniske bygningsværk i april 2024. ”Månedens fund” på museet er et ornament fra facaden, mærket af branden. Et nyt storværk om Børsens historie lanceres i museets smukke sal den 19. september. Og fra den 16. september og året ud kan du i museets faste udstilling komme tæt på den øverste del af Børsens spir, der mirakuløst overlevede branden.

Bag om Børsen
Børsen blev opført i 1618-24 efter nederlandsk forbillede med kanaler på begge sider, hvor skibene kunne lægge til og en børsrampe, der førte varerne op på første sal. I de første mange år var Børsen et varehus, hvor københavnerne kunne købe luksusvarer som krydderier og te, men også bøger, tekstiler og madvarer fra hele verden. I 1800-tallet skiftede Børsen funktion fra varehus til centrum for handlen med aktier og værdipapirer. De seneste år har bygningen rummet kontorer og repræsentationslokaler for Dansk Erhverv.

Københavns Museum blev i 2024 kåret som Byens Bedste Museum. Du finder museet i Stormgade i centrum af Danmarks hovedstad.

Share