“Jeg er ild og vand” på Arken giver dystre tanker

“Jeg er ild og vand” på Arken giver dystre tanker

Af Kenneth Møller Kristensen

Som et monument for moderne kunst står Arken Museum midt i Køge Bugt Strandpark. Selve Museumsbygningen er en attraktion i sig selv, men det er indholdet også. Syd for Danmarks hektiske hovedstad er der tid og plads til fordybelse, udvidelse af horisonter og store oplevelser.

JuicyNet.dk har lagt vejen forbi Arken og udstillingen Jeg er ild og vand af Ursula Reuter Christensen. Ursula Reuter Christiansen er født i 1943 i Trier, har gennem seks årtier været blandt de mest betydningsfulde, nulevende kunstnere i Danmark. Hendes udstilling på Arken åbnede den 22. august, og løber frem til og med den 5. januar. Den består af syv installationer fra de tidligste år i Reuter Christenens karriere og frem til i dag – fra malerier og skulpturer til installation og film – og flere af udstillingens værker er skabt særligt til denne udstilling.

Jeg er ild og vand gav JuicyNets udsendte dystre tanker, og mindede om at vi ikke skal tage vores fredlige og trygge hverdag for givet. Tiderne kan ændre sig, og det er en skræmmende tanke. Der er rædsler ude i verden, det skal vi huske, og vi skal arbejde imod dem. Reuter Christiansen minder os om at intet er for evigt, og at vi skal værne om demokrati og frihed ellers kan det blive tiders med frygt og intetsigendehed og i trygge Danmark.

Specielt de anonyme ansigter, der skriger til ingen verdens nytte, og det ekstremt dystre lydtapet bag udstillingen virker stærkt. De rådne æg-bomber bevidner om hvad mennesker kan være i stand til. Og så er der vagttårnene. De er skræmmende og måske også en hentydning til evig debat om, hvor langt vi kan gå omkring overvågning af hinanden. Både i de fysiske tårne, men måske især i den digitale verden.

Men der er også en lille flig af håb i Ursula Reuter Christiansens udstilling. For flere steder er den dystre stemning brudt med budskaber om at vise mod, og flygte fra rædslerne. Lad os gøre det.

Arken Museum åbnede den 15. marts 1996 som en del af Kulturby 96, og via et politisk ønske om at etablere en markent kulturinstitution sydvest for København. Den permante samling består af dansk, nordisk og international kunst fra 1990.

På Arken kan du også opleve en udstilling med store og stærke installationer af britisk-indiske kunstner Anish Kapoor. En udstilling der løber frem til 20. oktober. Fra den 28. november til 20. april kan du opleve en udstilling af den fransk-schweiziske kunstner Julian Charrière

Share