Vellykket jubilæumsfestival i Tønder trods uvejr

Vellykket jubilæumsfestival i Tønder trods uvejr

Regnen og blæsten var en hård modstander og skabte især lørdag aften enorme udfordringer. Der skal dog mere til at vælte en 50-årig festival omkuld.

Da stormen drønede ind over Tønder festival, og regnen væltede ned lørdag aften, var plagen nærmest af bibelske dimensioner. For ikke nok med, at vejret allerede onsdag viste sig fra sin krasbørstige side med vand i stride strømme. Det fortsatte de følgende dage med kølig vind, regn og mørke skyer, og lørdag aften satte vejrguderne trumf på. Lidt efter kl. 21 gik vejret amok og sendte al sin galde ned over festivalplads og campingområde. Det var kritisk, men takket være velforberedt mandskab, medarbejdere og frivillige lykkedes det bogstaveligt talt at ride stormen af.

En noget anden afslutning end planlagt
Først og fremmest kom ingen alvorligt til skade under uvejret. Men aftenens program fik en på tuden, og det var nødvendigt at aflyse blandt andet koncerten med det skotske band Elephant Sessions på Open Air Scenen. Koncerten med de amerikanske legender Asleep At The Wheel i Telt 1 blev gennemført, dog med en forsinkelse, og en række øvrige koncerter ligeså. Det var desuden af sikkerhedsgrunde nødvendigt at lukke ned for barer og restauranter, men området ved Outlaw Village holdt åbent resten af aftenen. Mange af campinggæsterne blev tilbudt nødovernatning andre steder i byen, da mange telte var skadet og campingpladsen ramt af store mængder regnvand. Det planlagte afslutningsfyrværkeri blev gennemført – lidt forsinket – kl. 00.30.

Fællesskabet og festivalen sejrede
“Vejrsituationen var meget voldsom. Heldigvis var vores mandskab og frivillige forberedte på, at vejret kunne give problemer lørdag aften. Så selv om det blev noget værre end forventet, lykkedes det at gennemføre de fleste af de afsluttende koncerter, vores stærke tradition med fællessang i Telt 1 med “Will The Circle Be Unbroken” og ikke mindst det store fyrværkeri. Jeg vil gerne sige stor tak til alle vores gæster for at medvirke til, at aftenen forløb godt trods uvejret. Situationen betød, at alle stod sammen i et fællesskab. Et fællesskab og en hjælpsomhed, som virkelig manifesterede sig lørdag aften. Og der er nok ikke nogen, der lige glemmer dette jubilæum,” siger Kristina Lehmann Schjøtt, direktør for Tønder Festival.

Jubilæum med stjerner og glæde
Festivalen åbnede onsdag middag med taler af festivalens protektor, Hendes Kongelige Højhed Prinsessen Marie, den amerikanske ambassadør Alan Leventhal og Tønders borgmester Jørgen Popp Petersen. Det skotske band Skipinnish lagde for lige efter talerne, og så gik musikken ellers for alvor i gang rundt om på scenerne. Det kølige vejr var indimellem en udfordring på pladsen foran Open Air Scenen, men især ved den store jubilæumskoncert torsdag aften var der proppet.

Der var enkelte afbud fra sygdomsramte kunstnere, ellers forløb musikprogrammer helt efter planen. Det tårnhøje musikalske niveau kunne aflæses i flotte anmeldelser af koncerterne, og i det hele taget var interessen fra medierne markant. Også den danske statsminister Mette Frederiksen viste interesse og aflagde festivalen et uformelt besøg.

Status på festivalen
Den udsolgte festivalcampingplads samt udsolgt af endagsbilletter til fredag og lørdag siger noget om, at interessen har været stor. Trods det kølige og regnfulde vejr har publikums købelyst på udskænknings- og madsteder været ganske god. Lørdagens uvejr betød dog manglende omsætning, og samtidig vil der være ekstra udgifter som følge af skader, reparationer, vejhjælp med mere.

Onsdag gav regnen problemer med oversvømmelse af dele af campingpladsen. Mange hundrede campinggæster måtte flyttes til et ekstra oprettet campingområde på den anden side af jernbaneterrænet. Det var en uventet situation, men gæsterne var forstående – og fik torsdag morgen en kompensation i form af smurte rundstykker og et gavekort til festivalen på 300 kr.

Tak til alle de frivillige
“Vi er kede af, at vejret gav nogle af vores gæster en knap så rar oplevelse. Men vi er samtidig meget taknemmeligt og glade for, at så mange bakkede op og var med til at skabe en supergod festival. Der er særlig grund til at rette en kæmpestor tak til alle vores frivillige. Alle medarbejdere og frivillige gav den en ekstra skalle for at få det hele til at lykkes. Især da uvejret ramte lørdag. Her blev de store udfordringer håndteret med et stort overskud. Så tak, kære frivillige, I har i den grad vist den fællesskabsånd, Tønder Festival er skabt af,” siger Kristina Lehmann Schjøtt.

Billetsalg 2025 
Billetsalget til Tønder Festival 2025 går i gang fredag 30. august kl. 10.00. Early Bird-billetterne til næste års Tønder Festival sættes i salg. Prisen på Early Bird 2025 er 1.675 kr. (+ gebyr). Prisen stiger d. 14. september. Endagsbilletter og campingbilletter til 2025 bliver sat til salg på et senere tidspunkt.

Share